A derékszög tagadásáról szigorúan komolytalanul...

2024. március 28. 12:10 - glantos70

A derékszög a természetben

A derékszög tagadásának témaköre egy igen sokrétű és bonyolult téma. Nem könnyű eligazodni a különféle vallások (mint például a matematika és annak szélsőségesen fundamentalista irányzata, a geometria), illetve az ezekhez hasonló áltudományos teóriák között. A téma igen sok különféle aspektusból vizsgálható, s így könnyű elveszni az információk útvesztőjében.

Mivel valahol mégiscsak el kell kezdeni a téma boncolgatását, úgy döntöttem, hogy először is azt próbálom megvizsgálni, hogy van-e bármilyen bizonyíték arra, hogy a derékszög a maga fizikai valójában megjelenik-e bármilyen módon a természetben, vagy ez csak egy elméletben létező hipotetikus koncepció, ami a fent említett vallások hitrendszerének alapjait hivatott megalapozni.

Tehát, először is azt szeretném megvizsgálni, hogy találhatók-e a természetben olyan dolgok, amelyeken fellelhető bármilyen bizonyíték a fent említett speciális síkbeli* alakzat létezésével kapcsolatban.

*megjegyzés: Éljünk azzal a feltételezéssel, hogy a fent említett alakzat akkor is a kétdimenziós síkban értelmezhető, ha a fent említett sík valamely szögben helyezkedik el a háromdimenziós térben.

Szögezzük le, hogy a természetben valóban léteznek különféle szabályos alakzatok, ezeket már az ókori görög filozófusok is megfigyelték. Azonban esetünkben nem az a lényeg, hogy léteznek-e a természetben szabályos alakzatok, hanem az, hogy konkrétan a vizsgált különlegesnek kinevezett szög előfordul-e.

Ezeknek egy részében ráadásul utólag kiderül, hogy az adott jelenség nem kizárólag a természet műve, hanem kisebb-nagyobb mértékű emberi beavatkozás eredményeként jött létre. Ilyenek például a különféle molekulák, amelyekben az atomok elhelyezkedése olykor majdnem 90 fokos, azonban ezek jószerével csak igen ritkán keletkeznek kizárólag természetes úton, a vegyészek mesterséges úton állítják ezeket elő.

Az internetes tartalmak nem alapos és nem mindenre kiterjedő vizsgálata alapján kijelenthető, hogy noha a természetben gyakran megjelennek a különféle szabályos alakzatok és jelenségek, a derékszögnek látszó megjelenési formák csak nagyon korlátozott számban és formában fedezhetők fel. Itt külön ki szeretném emelni azt a tényt, hogy a természetben megfigyelhető szögek és ezek ember által történő percepciója között szignifikáns eltérések tapasztalhatók.

A különféle megbízhatatlan fake-news oldalakon, mint például a Wikipédián terjednek különféle dezinformációk például arról, hogy vannak kocka alakú kristályok, de érveiket csak mindenféle kreált fotókkal és rajzokkal próbálják alátámasztani. Például az alábbi fotón egy állítólagos természetes pirit elnevezésű kristály található, amelyről messziről látszik, hogy három darab fémből készült dobókocka beleesett a betonkeverőbe.

Vagy miért higgyem el, hogy az alábbi skiccen látható módon rendeződnek az atomok vagy a molekulák a fémrácsban. Honnan kellene tudniuk az atomoknak, hogy pont így kell egymás mellé állniuk a csoportképhez?

Az egészről messziről süt a primitív valósághamisítás szándéka, amelyet az elvetemült derékszöghívők terjesztenek a saját eretnek tanaik népszerűsítése céljából. A valódi és megbízható információforrások, mint a Laposföld-tagadók Társasága (Flat Earth Society -www.fes.be) és társaik próbálják áttörni a propaganda és a cenzúra szorosra zárt falát, de ezen a területen eddig sajnos csak korlátozott sikereket értek el. Itt kell megjegyeznem, hogy a derékszögtagadás nemzetközi elismertsége és fellelhető szakirodalma még a Laposföld-hívőkéhez képest is elenyésző. Szerencsére egyes elszigetelt fórumokon (például Archinect.com - Right angles in nature | Forum | Archinect, vagy a Scienceforums.net - The simplest unit of spatial thought ... is the Right Angle - Speculations - Science Forums) találhatók felvilágosult párbeszédek egyes hívők részéről, amelyben próbálják objektíven megvizsgálni ezt a nagyon fontos kérdést, de sajnos ezeken túl nem sok eredménye látszik a vonatkozó tudományos kutatásoknak. Komoly szervezettség pedig végképp nem észlelhető.

Más esetekben tényleg a természet hozza létre a jellegzetes szöget tartalmazó objektumokat – mint például a földön több helyen is megtalálható bazalt oszlopokat – ám ezek tüzetesebb vizsgálatakor kiderül, hogy a 90 fokoshoz közelítő szögek semmivel sem jelennek meg többször a vizsgált területen, mint más szögek, így joggal feltételezhetjük, hogy az említett szögek pontosabb vizsgálata arra az eredményre jutna, hogy ezek a szögek ugyan kísértetiesen hasonlítanak tagadásunk tárgyához, a valóságban azonban semmi közük ehhez.

A címlapképen szereplő Giant’s Causeway, azaz az Óriás útja egy körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló természeti képződmény, amely úgy jött létre, hogy

„… az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent, hogy mekkora lehet akkor az apa. Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta. …”

Ezzel szemben a Wikipédia nevű fake-news szennyoldal azt próbálja alternatív valóságként terjeszteni, hogy

“… 50 millió évvel ezelőtt, a paleogén időszakban az Ír-sziget ezen részén jelentős volt a vulkáni aktivitás. Olvadt kőzet hatolt át a korábbi mészkőfelszín repedésein, és kiterjedt lávamezőket hozott létre. Három egymást követő időszak kitörései formálták a mai felszínt, melyek közül a középsőben alakultak ki Az óriás útját alkotó jellegzetes oszlopos bazalt formák. Ahogy a kiömlő láva hűlni, és ezzel együtt zsugorodni kezdett, repedések keletkeztek a felszínén. Az egyenletes hűlés a repedések ismétlődő méhsejt mintázatát hozta létre, melyek azután változatlan formában hatoltak a mélyebb rétegekbe, amint azok is fokozatosan lehűltek, így kialakítva a megszilárdult láva poligon hasábokból álló belső szerkezetét. Az elkövetkező évmilliók eróziója tette azután láthatóvá e belső rendszert, lekoptatva a felső (nem oszlopos) közetréteget és különböző magasságúra erodálva az egyes oszlopokat.

Amennyiben még igaz is lenne a fenti légből kapott okfejtés, hogy holmi kiömlő láva okozta a szabályos alakú bazaltoszlopok kialakulását, akkor is kijelenthető, hogy ezen bazaltoszlopok alakja hatszögletű, amely hatszögről közismert, hogy az oldalai által bezárt szögek igen messze állnak az „ördög szögétől”!

A fentieknek megfelelően kijelenthetjük, hogy a 90 fokos szög nagy valószínűséggel nem a természetből eredeztethető. Illetve, ha igen, akkor erre nincs perdöntő bizonyíték. A következő alkalommal a derékszög körüli áltudományos hitrendszer eredetével fogok foglalkozni.

Addig is kedves olvasó, ha bármilyen egyéb perdöntő információ állna rendelkezésedre a 90 fokos szög természetbeni megjelenésével kapcsolatban, akkor kérlek a szorulás elkerülése érdekében ne tartsd magadban, hanem oszd meg a közérdekű információkat a derékszög-tagadók népes táborával!

Források:

PNAS - Natural-scene geometry predicts the perception of angles and line orientation
Natural-scene geometry predicts the perception of angles and line orientation | PNAS

Wikipédia – Formák a természetben
Minták a természetben – Wikipédia (en-m-wikipedia-org.translate.goog)

Smithsonian Magazine - Decoding the Mathematical Secrets of Plants’ Stunning Leaf Patterns
Decoding the Mathematical Secrets of Plants’ Stunning Leaf Patterns | Science| Smithsonian Magazine

Flat Earth Society
www.fes.be

Archinect Discussion Forum - Right angles in nature
Right angles in nature | Forum | Archinect

Scienceforums.net - The simplest unit of spatial thought ... is the Right Angle
The simplest unit of spatial thought ... is the Right Angle - Speculations - Science Forums

Treehugger - 10 Breathtaking Basalt Columns Around the World
https://www.treehugger.com/strangest-basalt-column-landscapes-earth-4869700

Wikipédia – Az óriás útja
Az óriás útja – Wikipédia (wikipedia.org)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://derekszogtagadoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr818365711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A derékszög tagadásáról szigorúan komolytalanul...
süti beállítások módosítása